-
- Traim intr-o era in care eficienta si functionalitatea reprezinta o prioritate. E atat de greu sa-ti gasesti o casa a ta, astfel ca atunci cand ai reusit acest lucru ai toate motivele sa fructifici la maxim spatiul pe care ti-l poate oferi.
Daca sub acoperisul casei tale e destul loc pentru a umbla cu capul sus si nu de-a busilea, e timpul sa te apuci de treaba si sa construiesti un alt dormitor, o camera pentru copii, un birou sau un atelier boem. Crearea unei mansarde nu ofera doar un spatiu in plus in interior, ci amelioreaza si aspectul exterior al acoperisului adaugand ferestre atragatoare, pervazuri cu flori si un aer mai pitoresc.
Intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a incepe amenajarea mansardei:
– Trebuie sa modific substantial structura acoperisului pentru a crea spatiu locuibil?
– Spatiul existent se poate folosi respectand regulile stabilite de autoritatea locala?
– Exista loc destul pentru amenajarea unei scari care sa duca la mansarda?
– Poate structura existenta sa suporte greutatea inerenta amenajarii unei mansarde?
– Lucrarile de constructie sunt compatibile cu conditiile meteo? (la un moment dat va fi nevoie de deschiderea acoperisului pentru instalarea ferestrelor, ceea ce va pune temporar casa la discretia vremii)
Luand toate aceste aspecte in considerare ai toate sansele sa creezi un spatiu confortabil sub acoperisul tau, cu boemul tavan in panta si ferestrele-alcov care vor oferi o priveliste frumoasa. Unele mansarde necesita ridicarea nivelului acoperisului pentru asigurarea inaltimii corecte pentru locuit. A ridica nivelul acoperisului inseamna de multe ori a inlatura grinzile de lemn din structura initiala a acoperisului. Insa numai un specialist iti poate spune cu exactitate daca podul poate fi transformat intr-o camera de locuit, informandu-te asupra elementelor care pot fi inlaturate, rezistentei podelei si posibilitatilor de consolidare.
Elemente ale unei mansarde:
Scari de acces
Scarile pot ocupa mai mult decat crezi, in special daca doresti confort si spatiu de circulatie. In general scarile au trepte inalte de maxim 20 cm, o lungime totala de minim 2,6 m si latimea minima de 1 m. O alternativa ar fi scara verticala, fie fixa, fie plianta, care nu afecteaza cu nimic spatiul de locuit.
Inaltime
Inaltimea minima a unei camere trebuie sa fie de 2,5 m, astfel ca daca mansarda nu indeplineste aceasta conditie se pot adopta solutii ca ridicarea acoperisului sau coborarea plafonului din camerele de dedesubt.
Ferestre
Ferestrele sunt un element cheie pentru iluminarea si ventilarea mansardei. Izolarea acestei zone este foarte importanta, avand in vedere ca ea este cea care separa acoperisul de restul casei. Tipul de fereastra pe care o alegi trebuie sa se potriveasca cu scopul in care vei folosi aceasta incapere. Diversele functiuni si performantele din ultimul timp in industria sticlei permit amenajari creative. Recomandam ferestrele de mansarda Rooflite, care asigura termoizolare si durabilitate maxima, pastrandu-si in acelasi timp functionalitatea prin articularea mediana. De asemenea, cresterea iluminatului natural ofera un design interior excelent.
Podea
In alegerea tipului de pardoseala trebuie sa iei in considerare si nivelul de fonoizolatie dintre mansarda si incaperile de dedesubt. Plafonul camerei de sub mansarda era initial destinat sustinerii greutatii acoperisului, astfel ca acest strat va trebui consolidat. Daca doresti pardoseala de lemn va trebui sa acorzi atentie detaliilor ca scartaieli nedorite, desprinderea placilor etc. Aceste probleme se pot rezolva prin alegerea unor placi mai mari sau inlocuirea cu mocheta care ofera un nivel mai inalt de izolare fonica.
Pereti si plafon
De obicei deasupra sistemului de sustinere din lemn se aplica placi de gips pentru a crea peretii doriti. Este recomandat ca placile sa fie destul de groase pentru a sustine tablouri, dulapioare, oglinzi. Pentru pereti si plafon se poate folosi si lemn, un material mai scump insa mai aratos.
Izolare
Pentru a tine mansarda calda si confortabila iarna si racoroasa vara, izolarea peretilor si a plafonului este esentiala. De asemenea aceasta va servi la prevenirea umezelii si igrasiei, printr-un sistem de ventilatie si o bariera de vapori instalate in spatiul dintre peretii mansardei si acoperisul propriu-zis. Daca aceasta zona aduna umezeala, acoperisul se va deteriora repede. O idee pentru o buna ventilare a camerei si o atmosfera racoroasa pe timpul verii este aceea de a monta ferestre fata in fata.
Utilitati
Daca ai de gand sa amenajezi o baie in spatiul de sub acoperis, incearca s-o amplasezi deasupra unei bai deja existente, pentru a folosi aceleasi instalatii. Atat tevile de scurgere cat si de apa calda si rece sunt mai usor de prelungit decat de construit de la zero.
Asadar, daca doresti sa vezi cum podul intunecat, pe care probabil il folosesti ca spatiu de depozitare, se umple de viata, lumina, mobila, carti, plante – acestea sunt problemele de baza pe care trebuie sa ti le pui. Atentie mare, insa: pentru siguranta ta si a familiei tale, cel mai bine este sa contactezi un specialist care sa te sfatuiasca la fiecare pas pentru a gasi cele mai bune solutii.